MR-røntgen og kontrast from Hell!

Da har jeg vært på MR-røntgen! Det hele gikk egentlig veldig bra, over alle forventning egentlig... Helt til jeg kom hjem! Men jeg tar det i riktig rekkefølge da:

Slik ser en MR maskin ut. Ikke mye plass inni der nei!
I går -spiste jeg for siste gang middag. Jeg måtte fra da av faste til undersøkelsen slik at det ikke var noe mat i tarmene. 
12:00 -Møtte opp på MR-senteret og fylte ut skjema om at jeg ikke hadde jern i hjernene eller grå stær. (pluss litt mer som jeg ikke husker) Fikk utdelt en mugge med blank væske og masse isbiter og ett glass. Dette var kontrast-væske som jeg måtte drikke for at det skulle bli bra bilder av tynntarmen min. Den smakte ganske søtt, men luktet ingenting så gikk helt greit å drikke. Hjalp også at den var så kald av isbitene. 
Drakk til sammen tre slike glass.
Denne væsken funket slik at den trakk inn enda mer væske til tarmen, fra kroppsvevet. Tarmen min ble altså fylt med væske, slik at den skulle bli fylt og gi gode bilder.
13:00 -  Ble hentet inn til undersøkelsen. Fikk et bittelite rom hvor jeg kunne skifte og legg fra meg private ting. Rommet kunne låses og ta med nøkkelen. Jeg var godt forberedt siden jeg har tatt MR av hodet før, så jeg viste hva jeg ikke kunne ha på meg. Men jeg fikk jo den vanlige talen de sikkert sier ti ganger om dagen: Ta av ørepynt, ringer, klokke, hårpynt bukse med knapper eller glidelås, BH med spile og hekter, og alt annet med metall. Dette er fordi MR-maskinen er en stor magnet. Ikke så greit at den plutselig får tar i pynten i ørene da nei ;)
Jeg fikk veneflon i armen. Etter et par serier med bilder kom radiografen inn og satt et middel i veneflonen som roet ned tarmen. Til vanlig jobber jo tarmene konstant med mat og væske, men nå måtte de stå mest mulig i ro slik at de fikk detaljerte bilder. Dette middelet roet også ned musklene i øynene, så klarte ikke fokusere på en stund. Litt morsomt egentlig ;)
Etter enda en serie med bilder fikk jeg satt kontrast i veneflonen også, dette for at de skal kunne se ulike organer i forhold til tarmene. Dette middelet gikk direkte til munnslimhinnene, smakte whitesprite i munnen!! Ikke spesielt kult nei ;)
Etter enda en serie med bilder var jeg da ferdig, tror det tok kanskje ti min i maskinen... Jeg fikk også ligge med hoder i åpninga, så var ikke så ille selv om det er utrolig trangt der. Jeg måtte ligge på magen da, ikke så kult. Jeg liker generelt ikke å ligge på magen, og det var en rar følelse å kjenne kontrast-væsken romle rundt mot bordet =P Jeg ble også stroppet fast med noen plater over ryggen og rompa. Det gikk helt greit for min del, men skjønner utrolig godt at mange ikke liker dette!!

Slik ser bildene ut med oral kontrast-væske. 

ca 13:30 - var jeg ferdig og på vei hjem! Jeg hadde tenkt å ta bussen til byen, men har jo nettopp fått Lynet (bilen min) hjem fra verkstedet, så jeg kjørte. Og det er jeg utrooolig glad for! Jeg gikk direkte fra senteret til bilen og kjørte hjem. Og det var akkurat så jeg rakk hjem og på toalettet!!! 
Når kontrast-væsken jeg drakk har passert tynntarmen og kommet over i tykktarmen... Da får man en tykktarm full av bare væske! Dette skal da kommer ut. Og det går fort!! Så ca to timer etter at jeg startet å drikke kom alt ut igjen, fort!! Jeg er så ufattelig glad for at jeg ikke måtte stå å vente på bussen og sitte der, det hadde tatt mye lengre tid enn da jeg kjørte! Huff =P
Og sånn har resten av kvelden min gått altså. Må plutselig løpe på toalettet! 
Synes virkelig at de kunne opplyst bedre om denne virkningen av kontrasten!! Jeg sa det til en mann jeg snakket med på MR-senteret men har dysset det bare ned med at "NOEN kan bli LITT løse i magen". Tror aldri han har prøvd den drikka altså ;)
Men jeg har da lært noe; neste gang jeg skal ha tømming til kolonoscopi skal jeg drikke kontrast, det var myyye mer effektivt en de tømmingsmidlene jeg har prøvd ;)

Men da er det god trøst å komme hjem til de nydelige blomstene fra min kjære <3

Hanne

14 kommentarer

Et skritt frem, to tilbake

23.06.2010 kl.01:13

Jeg måtte drikke 1,5 liter av den kontrastvæsken, det var forferdelig! Men jeg greide det. Jeg hadde diaré i flere dager etterpå, det er ikke normalt, ingenting funket for å stanse det. I tilegg fikk jeg et skikkelig smerteanfall av det hele. Da de tok MR av min tynntarm lå jeg riktig nok på ryggen men jeg også måtte ha de ekle tunge platene oppå meg, vanskelig å holde pusten da ja..

Anita

23.06.2010 kl.20:23

Hei Hanne,

det er litt av et styr du har vært igjennom. Håper inderlig at det var til hjelp for den videre behandling. Tenker på deg, tante

Maria :)

24.06.2010 kl.01:58

Hei igjen! :)

Nei de finner ikke ut hva det er som er feilen. De ser en betennelse som tyder på crohns, men ingenting i avføringsprøvene. De ser forandringer som tyder på cøliaki, men ingen ting i blodprøvene og ingen glutenfri kost hjelpte. De ser senkningen, Crpen og albuminnivået mitt - men vet ikke hvorfor. Jeg gir snart opp.

I begynnelsen gikk jeg på voltaren og tok mye ibux. Når jeg tok det som stikkpiller, altså voltarenen, da funket det bra, men når jeg svelgte de vanlig var det ikke fult så godt nede i magen nei.. Så tok legen meg av det, satte meg på det igjen, og tok meg av det igjen. Nå er det pinex forte og paracet det knaskes på. Sterkt for magen det også, men blir ikke samme smertene av de, faktisk. :)

Ibux fant jeg ut at ikke var bra for magen min etter operajsonen i mai 2008, så da sluttet jeg med de. Men da smertene kom tilbake tok jeg en paracet og en ibux i lag i begynnelsen, men fant fort ut at pinex forte ikke var for mye forlangt i de fleste tilfeller.

Jeg trodde de ville finne det ut. Etter en stund gikk troen over til håp. Nå har jeg så vidt håpet igjen, bare ett inderlig ønske.. Håper de finner noe i Bergen, ellers vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Rundt 60% hos magetrøbbel hos unge blir aldri diagnostisert så. Dessuten sier legen min at viss jeg har crohns kan det gå flere år før de faktisk finner ut av det. Det skjønner jeg ikke helt siden jeg har tatt alle undersøkelsene man kan ta, men men - leger vet best.

Takk for kommentaren!

Hilsen Maria :)

Miss HaDa

24.06.2010 kl.21:43

Maria: Stakkars, stakkars deg altså!! Jeg kan surke og klage mye over behandlinger jeg må gjennom og behandlinger som ikke funker, men jeg er fantastisk glad for at jeg faktisk har en diagnose å behandle etter! Selv om legene enda ikke har klart å få meg frisk, så vet vi hva vi gjør i alle fall... Kan ikke tenke meg hvordan du har det en gang!

Så fra en vondt-i-magen-søster til en annen, jeg krysser fingrene for deg og håper de finner en diagnose og kur til deg snart :)

Klem HaDa

Et skritt frem, to tilbake

25.06.2010 kl.01:43

Sv: Ja, jeg sier ofte at jeg mye heller ville hatt en diagnose så de i det minste visste hvordan de skulle hjelpe meg, enn å tenke at det vertfall ikke er noe veldig alvorlig. Det er jo det legene sier. "Vi vet ikke hva det er, men vi er sikre på at det ikke er noe veldig alvorlig". Hva hjelper det på smertene, kvalmen og dobesøkene, liksom?

Tusen takk for det. :) Satser selvfølgelig på det jeg også!

Sveinug Pettersen

25.02.2011 kl.22:23

jeg husket da jeg var på Trondheim på st Olavs hospital på mr senter

først var jeg på et vanlig rønken men bilde er uskarp.

og på mr er det bildene skarp

jeg var trett og sov på benken og høre på musikk mens mr tar bilde

Hjerterdam

22.05.2012 kl.16:23

Har akkurat kommet fra MR nå, og måtte google for å finne ut om det bare var meg som ble løs i magen! Det kunne de fint ha informert om, synes jeg også! Makan! :P

Miss HaDa

22.05.2012 kl.17:15

Hjerterdam: Hehe, jeg har nylig tatt CT også, og akkurat det samme skjedde! Synes det burde følge med en selvlysende advarsel slik at man ikke planlegger noen ting etter undersøkelsene ja! ;)

Katie

20.11.2012 kl.17:11

Kan skrive under på at kontrastvesken gjorde meg dårlig i magen etterpå. Værre reaksjon enn med tømmingsmiddel! Helt forferdelig...

Marita Petrine :D

05.05.2014 kl.15:19

Hei :-)

Jeg har også tatt mr av tynntarm, men jeg fikk bare synsforstyrrelser.

Dritarn

15.08.2014 kl.03:00

Jeg har tatt ct i dag, og du svarte svingende! Først en liter kontrastveske som jeg skulle drikke to timer før undersøkelsen. Det vil da altså si at rett før undersøkelsen, da måtte jeg på do. Kraftig! Kom opp til ct, gikk på do to ganger til før jeg kunne legge meg ned. Fikk 1 dl kontrastveske rett i endetarmen, og i veneflon i armen. Jeg trodde altså at jeg skulle gjøre ut meg på benken der, og sa det til radiologen og. Men han flira bare og spøkte det bort, heldigvis!

Men, etter 4 timer gidd det værste seg. Nå 9 timer etterpå er det en kraftig storm i magen, men diare har jeg ikke hatt på 6 timer 😊

Miss HaDa

20.08.2014 kl.11:25

Hei dritarn! Kontrast skulle virkelig ha kommet med en advarsel! De fleste andre jeg snakker med reagerer helt likt, helt forferdelig! Håper du får noen svar fra CT'en slik at det ikke var helt bortkastet ;)

Inger Ann Berg

05.07.2016 kl.20:17

Var i dag og akkurat samme skjer her og. Syns det er dumt at det ikke er info om at dette kan skje. Har gått og vært plaget i 10-14 år no med sporadiske undersøkelser. Nå er det nok. Har gitt beskjed at alt fra A-Å skulle undersøkes. Er så spent på denne MRen. Som ofte er prøver og undersøkelser uten resultat. Har mange og lange dårlige tider. Nå økte jeg plutselig vekta med 13.4 kg på under 2 mnd og livvidde har økt 20-22cm på samme tid( tynn ellers), hva skjer????

Kristine

14.10.2016 kl.00:59

Hei,

Samme skjedde med meg. Måtte drikke 1.5 liter kontrastvæske. Siden jeg har crohns spurte jeg om jeg kom til å reagere, rettere sagt få diaré. Sykepleieren sa at de hadde fått noe nytt, og at denne gjorde at man ikke ble dårlig. Har drukket det før, og den smaken kjente jeg igjen. Undersøkelsen gikk bra, men etter det satt jeg på do. Var på Voss og kom meg så vidt hjem til Bergen. Er fortsratt ikke bra, og har gått ned 4kg på to dager. MR av tynntarmen gjør jeg ALDRI igjen!

Håper de finner ut hva som plager deg, slik at du får den hjelpen du trenger.

God bedring :)

Skriv en ny kommentar

Miss HaDa

Miss HaDa

29, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits