Verdens IBD-dag, internasjonal dag for Crohns og Ulcerøs Colitt

15. mai

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer arrangerer fordøyelsesseminar i den anledning, og dette kan sees direkte på nett fra klokken 17.30. Trykk her!

I morges var Camilla (17) på "God morgen Norge" og fortalte om sine erfaringer, og om hvorfor hun bare kan spise ett måltid om dagen. Under innslaget og artikkelen her, kan du lese svarene fra nettprat med Dr. Øistein Hovde, gastroenterolog og overlege ved medisinsk avdeling, Sykehuset innlandet i Gjøvik. Er du litt usikker, eller har spørsmål, kan det godt hende du finner svar her. 


// bildet er linket til innslaget og artikkelen


Jeg synes dette er en viktig dag å markere. Selv så langt vi har kommet i dagens samfunn er det fortsatt stor usikkerhet og svært liten forståelse for usynlige sykdommer som disse. Spesielt vanskelig kan det være å forstå når man må avlyse avtaler i siste liten fordi man sitter på do. At sykdommer som handler om avføring ikke snakkes om. For hvis man har problemer med å spise blir det raskt antatt at man har spiseforstyrrelse og at det bare er psykisk. Og særlig når man går lett både opp og ned i vekt, og kan få mange utrivelige bivirkninger av medisiner.

Rett før den store nasjonaldagen som sikkert er i fokus hos mange nå, kan det være greit å stoppe opp litt og tenke; hvert år diagnostiseres det 300 nye personer i Norge. Sannsynligheten for at noen du kjenner har denne sykdommen er derfor svært tilstede. Hvor bevisst er du på det?

Én kommentar

kjerstielise

16.05.2012 kl.11:09

Takk for omtanke, og ligeså <3 Det er ikke lett for noen at en i forholdet er syk, og Erik ville ikke gjøre det slutt i det hele tatt, han sier jeg er jenta i hans liv, men han følte han trengte å få en slags "pause", for sykdommen min gikk utover livskvaliteten og helsa hans, så han måtte tenke litt på seg selv. Og det forstår jeg veldig godt, og vi er gode venner nå, og prater hver dag.. :)

Angående fordøyelsessykdommer, husker ikke om jeg har sagt det, men ved ME er magen/tarmene i veldig ubalanse, det er en stor del av sykdommen. Jeg har lekk tarm, det renner ikke ut bak altså, men kommer giftstoffer innenifra og over i blodet, men det regner jeg med du vet...

Skriv en ny kommentar

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits