Fordelene ved å være kronisk syk.

Finnes de virkelig?

Fra juli 2012 til februar 2013 var jeg delvis sykemeldt, 2-3 dager i uka. Men selv om jeg jobbet jevnlig noen dager hver eneste uke, ble det fra NAVs side regnet som fulle sykemeldte uker. Og siden man bare har rett til 52 uker sykemelding, begynte jeg raskt å nærme meg grensen for at det ble slutt på sykepengene.

1. ferbruar var jeg i alle fall 100% tilbake på jobb. Deretter må jeg jobber 26 uker i strekk før jeg igjen har rett til 52 uker sykepenger. 

Men med to kroniske diagnoser er jeg alltid redd for at jeg igjen skal bli for dårlig til å jobbe. Derfor har jeg søkt NAV om fritak fra arbeidsgiverperioden, og fått det innvilget! For alle arbeidstakere må arbeidsgiver dekke lønn de 16 første sykedagene, arbeidsgiverperioden, deretter er det det offentlige som dekker lønnen. Men når jeg nå har fått fritak dekkes lønnen min fra dag en, og arbeidsgiver kan "tjene" på at jeg er syk. I mitt tilfelle vil dette bety at barnehagen min får sette inn vikar med en gang jeg blir borte fra jobb, og de som er igjen på jobb blir ikke unødig slitne av at jeg er syk. 

Denne ordningen er en utrolig stor lettelse! Nå kan jeg faktisk få lov til å være syk. Jeg kan få lov til å ligge hjemme på sofaen med god samvittighet, og vite at arbeidsplassen min ikke taper på det. Så kan man kanskje si at det da blir litt for enkelt å legge seg hjemme, men det stemmer ikke. For min del er det alltid et nederlag å ikke komme meg på jobb. Det betyr at kroppen min nok en gang ga opp og ikke klarer å fungere. At jeg da kan få lov til å slappe av og bli raskere frisk, betyr faktisk alt. 

Fritak fra arbeidsgiverperioden dekker allerede fra første fraværsdag, også egenemelding. Det innvilges på individuelle søknader hvor du må gi en beskrivelse av sykdomsbildet ditt, og legen din må bekrefte diagnose. Legen min skrev også på skjemaet at han anbefalte søknaden. Jeg har fått innvilget for 2 år, men NAV kan når som helt fjerne vedtaket hvis behovet viser seg å ikke være tilstrekkelig. Men akkurat det er jeg ikke redd for.

Endelig noe positivt med å være kronisk syk!

2 kommentarer

Liv Veronica

26.04.2013 kl.14:31

Hei!

Så godt for deg at du endelig kan være hjemme med "god" samvittighet når dagene ikke er gode. Akkurat den ordningen er bra at vi har krav på. Jeg har jo som deg to kroniske sykdommer og jobber i barnehage, så jeg har lenge tenkt tanken. Men det blir bare med det... Terskelen for å gå til legen, samt være hjemme fra jobb "bare" fordi man ikke er helt i form eller har litt vondter, er veeeldig høy. Alt for høy egentlig. Men en dag sier det vel PANG!

Håper du får bedre dager nå når du ikke trenger å bekymre deg over de andre på jobb når du selv er syk. Det gjør alt bittelitt lettere vet jeg :0)

Good helg!

Miss HaDa

04.08.2013 kl.01:16

Liv Veronica:Hei.
Nå har jeg hatt dette fritaket en stund, og har allerede signert på bekreftelse til lønningskontoret for bruk av egenmelding flere ganger. Så det var absolutt nødvendig at jeg fikk det innvilget. Men det har utrolig nok ikke blitt lettere å være syk! Jeg presser meg fortsatt, blir stresset med en gang jeg føler meg syk, fordi jeg ikke føler det passer for jobben at jeg blir hjemme! Men som du sier, en dag treffer man veggen! Så jeg anbefaler deg absolutt å søke om dette! Din arbeidsgiver skal ha skjemaet, du trenger bare å levere det hos legen for dens signatur :)

Skriv en ny kommentar

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits