Bytte av medisiner på apoteket - er det trygt?

Denne samtalen hadde jeg på apoteket i går da jeg skulle hente ut Imodium på resept fra legen. Her mente apotekteknikeren at jeg heller burde velge et billigere merke, som va akkurat det samme som Imodum. Hun poengterte til og med at det var akkurat samme medisin. Javell ja, jeg må vel prøve da...

Når jeg kom hjem satt jeg meg ned for å lese nøye gjennom pakningsvedlegget. For selv om det skulle være akkurat det samme som den jeg har tatt før, var jeg skeptisk. Og jada, med god grunn! Denne nye medisinen inneholder nemlig laktose, og personer med laktoseintoleranse bør ikke ta den. Jeg har ikke fått påvist intoleranse hos legen, men jeg vet at jeg blir dårlig av laktoseholdig mat. Derfor bruker jeg kun laktosefrie melkeprodukter her hjemme, og holder meg unna mat med melk hos andre, men når jeg har vært sløv blir jeg alltid dårlig! 

Så, selv om dette skulle være akkurat den samme medisinen, så kan jeg ikke ta den. Så nå sitter jeg her med 100 piller av noe jeg ikke kan ta, mens den medisinen jeg trenger og som jeg tåler, den må jeg betale høyere egenandrel for. Hvor hører dette hjemme liksom?

 

Hente fra legemiddelsiden.no

Trygt å bytte

Lang erfaring fra mange land viser at bytte mellom generiske legemidler eller parallellimporterte legemidler, er trygt. Det finnes svært få eksempler på at bytte av legemiddel gir uheldige følger for pasientene når legemidlene brukes riktig.

Pasientene som selv motsetter seg å bytte, må betale høyere egenandel.

 

Hentet fra felleskatalogen.no:
Som man kan se her inneholder Loperamid (den billige) mye mer e-stoffer enn Imodium. Er kanskje en grunn til at den er billigere, men også den viktigste grunnen til at jeg vil ha Imodium! Selv om det har samme virkestoff er det ikke godt nok for meg. Hvorfor kan jeg ikke selv få velge den medisinen jeg vil ha, som jeg vet fungerer og som ikke gjør meg mer syk?

3 kommentarer

Hilde Irene S. Dalen

02.06.2013 kl.14:43

Hei skjønner hva du mener Miss Hada de sier de er samme medisin å samme virkestoffer i dem. Men jeg merker til og med forskjell på effekten noen ganger på synonym preparater.

Anne Granberg Svensen

11.06.2013 kl.10:35

Gå og bytt!! Jeg tåler Pinex og ikke Paracet, og da hjelper det ingenting at apoteket sier at det er akkurat samme virkestoffene og at de er like!! Likt med Zyrtec og en annen allergimedisin, legen har nå skrevet på resepten at det ikke skal være genetisk bytte(?), fordi sønnen min bare sover at den ene sorten. !

Miss HaDa

12.06.2013 kl.22:01

Jepp, jeg fikk legen lage ny resept hvor det står nei på generisk bytte. Det som også er idiotisk er at noen apotek vil ha meg til å bytte paracetten også, mens andre ikke sier noe om denne. Så jeg klarer ikke å forstå denne praksisen uansett hva de sier!

Skriv en ny kommentar

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits