Hva skal du bli når du blir stor?

På tide med en oppdatering kanskje. De siste månedene har det foregått mye inni hodet mitt. Mye tanker om fremtiden, undring og usikkerhet om hva jeg skal gjøre og hva jeg vil gjøre. Etter møtet med NAV i desember, ble det besluttet at jeg skulle få prøve et veiledningsopplegg via karriæresenteret. Som IA-bedrift får barnehagen dekt kostnadene med å sende meg dit, så jeg er veldig glad for at jeg fikk den muligheten. Det skal gå over 6 uker, hvor vi første dagen laget et mål for perioden, og skal ha en sluttevaluering etter de 6 ukene med arbeidsgiver og saksbehandler på NAV. 

Målet mitt var å få peilet ut en retning på hva jeg vil jobbe med og hvordan jeg kan komme meg dit. 

Vi startet med møter en gang i uka. Jeg gjennomførte ulike interessetester over nettet, som laget en form for profil på mine egenskaper og interesser. Disse testene skulle vært obligatoriske på ungdomsskolen! En del av interessene våre dannes i den alderen, og endrer seg svært sjelden resten av livet! Allerede etter den første testen, tok i alt tre ulike, visste jeg hvorfor barnehagen ikke var jobben for meg. Etter den tredje testen skjønte jeg også hva det var som hadde vært galt for meg i ambulansejobben. Jeg sluttet jo den fordi jeg følte det ikke fungerte. Hadde jeg vist da, det jeg vet nå, hadde det vært mye enklere for meg å velge videre. Da hadde jeg aldri studert førskolelærer, og livet mitt ville sett helt annerledes ut i dag. Hvis vi hadde fått tatt disse testene på ungdsomsskolen, når vi skulle velge videregående retning, da hadde jeg heller aldri valgt ambulansefag. Når vi var 16 år visste vi virkelig ikke hva vi ville bli. Vi var en gjeng som sammen snakket stort om at vi skulle nå ikke ha noen 8-16 jobb, vi ville bare jobbe med mennekser fordi det var så givende, vi ville ha store utfordringer og krevende hverdager. Alt dette er helt motsatt av hva jeg personlig trives med. Hadde jeg visst alt dette da, hadde det vært mye enklere å velge utdannelsen. Jeg synes det er helt sykt at det forventes av 16 åringer at de skal avgjøre resten av livet sitt! 

Det er vel i disse dager at ungdomsskoleelever skal velge sine utdannelser. Jeg kan bare forestille meg hvor vanskelig det er for mange. Hvor usikker de føler seg på hva som er riktig for dem. Jeg føler så med dem alle. Også er jeg samtidig litt bitter for at jeg sitter her i dag med to bortkastede utdannelser, alt for mange år ut i voksenlivet og lurer på hva jeg skal bli når jeg blir stor! Det spørsmålet er like vanskelig i dag som for 10 år siden, men jeg vet i alle fall nå hvilken retning jeg vil jobbe innenfor. Så gjenstår bare all jobben med å komme seg dit. 


// bildet er linket

#jobb #sykdom #utdannelse

Én kommentar

Liv

22.02.2014 kl.15:49

Hva tror du at den rette jobben er for deg? Hvilke 2 utdannelser har du fra før? Jeg sliter med det samme.. klarer ikke å velge.. det er så slitsomt. Har du en tanke på hva du tror du vil jobbe som nå da? Har førskolelærer utdannelsen?

Miss HaDa

23.02.2014 kl.00:41

Liv: Jeg er utdannet førskolelærer og ambulansearbeider. Førskolelærer er siste yrket, og det er egentlig det feltet jeg liker og ønsker å jobbe innenfor. Men rent praktisk trenger jeg en kontorjobb, og det finnes det jo millioner å velge blant! Bortsett fra at jeg ikke kan velge siden de fleste krever en form for utdanning eller lang erfaring, noe jeg mangler begge av :/

Skriv en ny kommentar

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits