Det er alt for lett å få penger fra NAV!

Det ble visst stille her for tiden. Ikke har jeg noen god unnskyldning, jeg har vært sykemeldt hele tiden. Jeg har nå vært sykemeldt siden september i fjor, 6 måneder. Og jeg er egentlig ikke noe lengre enn jeg var for 5 måneder siden. Men jeg har deltatt på karriereveiledning via Norsevice Navigator. Der fikk jeg både nyttig og unyttig lærdom. 

"Kort fortalt kan Norservice Navigator hjelpe folk til arbeid som man vil trives i."Vi startet med et møte i barnehagen hvor veilederen snakket først med arbeidsgiver og så meg. Der fikk hun dannet seg et bilde av min problemstilling, og hva vi skulle jobbe videre med. Vi formulerte også et mål for hva jeg ville ha ut av perioden vår. Hele opplegget skulle gå over 6 uker, og vi avtalte ett møte hver uke. Innen neste møte svarte jeg på noen spørreskjemaer på nett. Disse var mange ganger bedre enn alle gratis tester man kan ta for å finne ut hva man vil bli. Et eksempel på spørsmål som jeg nok aldri kommer til å glemme:

Kan du formulere deg godt norsk skriftlig, og forstår du halvveringstiden av radioktivt materiale? Ja, eller nei.

Dette skulle jeg kunne svare kun ja eller nei på. Det var mange slike spørsmål, og til slutt ble det laget en "profil" på meg og mine interesser. Den traff helt nøyaktig, og jeg fikk mange tips og stikkord på hva som passer for meg. Etter disse testene fikk jeg også bedre forståelse av HVA det var som gjorde at jeg ikke trivdes i ambulansejobben, når jeg jo liker selve jobben. Vi fant også ut at det er sider ved førskolelærerjobben som absolutt ikke passer for meg, og som igjen bidrar til å tappe meg for krefter, i tillegg til sykdommene. 

Gjennom disse 6 ukene har jeg fått et ganske greit bilde på hva slags jobb som passer for meg. Hva type jobb jeg kan klare å holde på  i flere år, på tross av sykdom. For hvis man trives, og har en givende arbeidsdag, da klarer man å strekke seg lengre! Disse tingene har vært veldig bra med prosessen min. Jeg deltok også to dager i arbeispraksis, men den jobben passet virkelig ikke for meg, og når vi hadde brukt så mye tid på å snakke om frisk-faktorer og energi-tap føltes det meningsløst å bruke energien min der. Vi gikk også gjennom CV'en min, og jeg fikk tips til søknader og diverse innenfor det. 

Så er vi tilbake til NAV da. Jeg har funnet et nettbasert kurs jeg har lyst å ta, for å gi meg mer kompetanse og gjøre meg mer attraktiv for nye arbeidgivere. Dette får jeg ikke lov til. Jeg får ikke begynne på noen utdannelse som kan komme i veien for eventuelle fremtidige tiltak fra NAV. Det er avtalt et møte med saksbehandler og legen min, i april. Så inntill da må jeg bare fortsette å sitte på rævva og gjøre ingenting. Jeg kunne ha startet på kurste i kveld om jeg ville, og vært færdig i slutten av april/mai. Og så funnet meg en jobb som ville ha meg. Men i stedet kommer jeg nok til å gå ut makstiden for sykemelding. Det er alt for lett å bare være lat. Det er alt for lett å bare seile på bølgen av rettigheter og muligheter, fordi de samme rettigheten har så mange begrensninger og regler at det nesten ikke er mulig å komme seg ut av dem. NAV vil plassere meg på et sentralbord. Eller annen lavtlønns-lavtambisjons-kjedeligjobb, slik at statistikken deres ser bra ut. Det er liksom ikke lov til å ha ambisjoner når man er syk. Det blir ikke sett på at jeg ble syk midt i studier, men jobber hardt for å fullføre utdannelsen, i stede for å droppe ut og seile av sted på offentlige midler. Det blir ikke tatt hensyn til at jeg sjonglerte sykehus og eksamener, og opparbeidet meg studielån som jeg nå er nødt til å betale på. Jeg har boliglån og andre utgifter. Skal jeg havne på luksusfellen bare fordi jeg er syk?

Det er ikke så ille med oss altså, vi har planer for hva vi må gjøre hvis vi _må_. Men jeg synes ikke det er riktig at vi skal ødelegge hele det livet vi ønsket å leve sammen, bare fordi NAV ikke tar hensyn til enkeltpersoner. Jeg ser virkelig fram til møtet vi skal ha i april, og håper å ha noe mer å gå etter enn "eventuelle tiltak". Samtidig som jeg søker på alt av jobber jeg finner interessant, problemet er bare at jeg er underkvalifisert for de fleste. Hadde jeg bare kunne tatt noen kurs...

// bildene er linket

#NAV #sykdom #karriere
#crohns #artritt 

Én kommentar

Linda

29.03.2014 kl.06:33

Har lyst å tipse deg om oppskrift på tacokrydder på Trines matblogg. Den er ikkje løk i så vidt eg hugsar. Mulig kvitløkspulver, men d e bare å kutte ut. Smaker akkurat dom det skal. Litt sterkt men d styrer du med cayennepepper og chili.

Miss HaDa

29.03.2014 kl.18:44

Linda: Ah, takk for tipset! Jeg syntes blandingen min var for svak, men stemte liksom ikke med mer chili, så i dag har jeg kjøpt cayennepepper :)

Skriv en ny kommentar

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits