januar 2012

Oppdatering - lavkarbo og sykehuset

Tenkter dere er spente nå på hvordan det går med lavkarboforsøket mitt?!

Ja, nei... det gikk ikke! Ikke denne gangen i alle fall. Jeg startet veldig fint på mandag altså, frokost, lunsj og mellommåltid var veldig bra lavkarbo. Så kom ettermiddagen og jeg trodde jeg skulle dø! Jeg var så kvalm på butikken at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Uvell og nesten svimmel også. Og når kjæresten i tillegg jukset med å spise lunjs på Egon som definitivt IKKE var lavkarbo bestemte vi oss for å utsette det, igjen! Det ble pølse og chips til middag ;)

Så kommer unnskyldningen: Jeg har vært småforkjølet leeeenge, egentlig helt siden jeg startet i nyjobben. Mandag hadde jeg veldig vondt i halsen, som nok bidro til kvalmen. Tirsdag dro jeg endelig til legen. Han kikket i halsen min i 2 sekunder før han sa, 100% sikkert, streptokokk-halsbetennelse! Hurra! 

Antibiotika, hostesaft, sykemelding og spark i rævva hjem på sofan!

Åh herregud så godt det var å få lov til å være syk! For når jeg ikke lengre "bare" er forkjølet føler jeg at det er litt mer akseptert at jeg legger meg hjemme fra jobb. De på jobb ville foresten ikke ha meg dit, er jo smittsom. Så har ingen dårlig samvittighet heller. Våknet i morrest helt uten smerter i halsen faktisk, medisinen funker helt fantastisk! Men nå hoster jeg snart lungene mine ut av ørene. Stakkars kjæresten min som må høre på meg om natta, selv om han jukset på lavkarboen!

Angående sykehuset, som jeg egentlig skulle til i dag for min siste dose Remicade...så ble jo det så klart utsatt. Ikke kult! Jeg hadde gledet meg så til å få satt siste dose, og endelig bynne på livet uten medisiner. Men med så mye basselusker i kroppen som jeg har nå er det ikke snakk om at jeg får prøve en gang. Så nå er planen at jeg skal dra til sykehuset og ta blodprøver når jeg er ferdig med antibiotikakuren, så får vi vurdere når jeg kan få satt dosen min. 

Så til sist vil jeg fortsatt poengtere at jeg fremdeles ikke er sykemeldt på grunn av min kroniske sykdom! Joda, kan hende jeg har blitt syk på grunn av nedsatt immunforsvar, men jeg har blitt smitta av de andre i personalet som allerede har vært hjemme og sykemeldte lenge før meg! Også må jeg bare si at det er veldig godt med stor tv på soverommet når man er syk! 

Snakkes igjen når jeg er frisk! 

Da er vi i gang - Lavkarbo

Jepp, jeg har tenkt å starte med det o'så populære og farlige lavkarbo-kostholdet!

Men nei, jeg har ikke tenkt å spise smørskiver med bacon til frokost! Tanken er at jeg vil spise så ren og naturlig mat som mulig, ingen masseproduksjon full av alle mulige tilsetningsstoffer. Jeg kommer heller ikke til å følge en streng rutine, jeg skal ikke oppnå ketolyse og alt annet fancy som står i alle bøkene... Jeg ønsker rett og slett bare å finne et kosthold som kan holde magen min stabil nå når jeg skal bli medisinfri.

Jeg har hørt om flere IBD'ere som har prøvd lavkarbo, men resultater alt fra de som ble kjempesyke til de som ble helt symptomfrie. Så vi får bare vente og se hvordan det blir for meg.

Den siste uka og helga har vi derfor omtrent bare spist karbohydrater for, som kjæresten sier, ladde opp! For han må jo være med på endringene, ellers blir det urettferdig ;)

I dag har jeg bakt lavkarbrød. Har prøvd å lage det en gang før med tvilsomt resultat. Men denne gangen endret jeg litt på oppskrifta, og trur faktisk det blir bra! Gleder meg allerede til frokost i morgen! :D

Jeg vil selvfølgeli oppdatere etterhver, både hvordan det går med magen, men også litt mer detaljert om hvordan jeg har tenkt å legge kostholdet og hvilke "regler" jeg har tenkt å følge.

Fortsettelse følger!

Årskavalkade 2011

Det er jo så fryktelig populært blandt alle rosabloggerne å gjengi hele blogg-året sitt ved årsskifte. Og blogger man på rosa-platformen må man vel bare henge med på trendene:

Crohns-året 2011

Januar


Startet det nye året med ny medisin, Remicade. Følte meg ikke så veldig topp på denne tiden og var veldig sliten. Jeg har skikkelig nervøs for bivirkninger, men glad for å endelig få prøve medisin som kanskje funker.


Men er man SuperWoman takler man det meste!


Jeg fikk mer påfyll med Remicade.

 

Februar

Jeg testet Imodium, og la på meg 1 kg på to dager bare fordi jeg ikke gitt på do... Ikke noe jeg vil anbefale!


Ny meidsin, Pentasa. Utrolig vanskelig å ta, og usikker eller ingen effekt, så sluttet på den igjen etter bare 1 mnd.


Var også på ungdomssamling i regi av LMF. Kjempe bra opplegg og mulighet til å være sosial og drive på med aktiviteter uten å være redd for å bli bedømt av andre som ikke forstår sykdommen... Håper det blir flere samlinger etter hvert, og at jeg kommer inn i ungdomsgruppen her i Trondheim.


 
Fikk ny dose meidisn på dagenheten, og jobbet for fullt med baheloroppgaven. Stressende måned!

Mars


Ny dose medisin... Og fikk siste nytt om betennelsesverdiene mine: UNDER 30 i calprotektin! Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme så langt ned, så dette var en gledens måned. Nå var det bare å forberede seg på eksamenstiden...

April


Kjendis med Corhns! Fantastisk tøfft eg henne å stille opp på Farmen 2011, og fantastisk bra at hun gjorde det, vi trenger å sette ansikter på sykdommen for at verden skal forstå og godta mer.


Var som vanlig på kontroll på sykehuset. Verdiene mine var fortsatt fantastiske lave, og det var ingenting å skrive fra denne kontrollen. Medisinen funker!

Mai


Eksamenstid! Jeg var stressa og forkjøla, men magen hadde det heldigvis bare bra.

 
Kontroll, påfyll, og grisete blodprøvetaker-dame.


Betennelsesverdigene mine var fortsatt LAVE =D Jeg slapp koloskopi, og startet nedtrapping av Remicade, fra hver 4. uke til hver 8. uke. Hadde blandede følelser rundt dette, men det skulle vise seg å gå veldig bra.

Juni


Den store flyttemåneden - jeg flyttet til Trondhiem. Åh hærregud som jeg hater å flytte! Jeg stresset konstant med pakking, rydding og sortering, kontakt med flyttebyrå, og enda mer pakking.


Men jeg fullførte også alle eksamenene, og fikk bachelorgraden min! Jeg ble syk rett etter 1. studieåret, men på tross av det fullførte jeg sammen med de jeg startet med. Ingen var stoltere enn meg den dagen!


Som starten på et nytt liv tenkte jeg å begynne å trene igjen... Men hadde desverre veldig lite viljestyrke... 

Juli
ble jeg trønder, og 24 år =D


Det skjedde lite spennende å skrive om her, annet enn at jeg var første besøket på St. Olavs hospital for min første dose Remicade som trønder.

 
Trønderne har egen TV til hver pasinet på dagenheten, som jeg valgte å ikke benytte meg av. Skulle heller ønske de hadde behagelige stoler å sitte i!

22. juli
 August


Fikk meg endelig jobb!!


Og gjorde det supert som arbeidende Crohniker!

September


Testet ut "love hearts" mor halsbrann, og det funket fantastisk! Nå har jeg alltid godteri med meg i lomma eller veska.


Hadde på meg skritteller en dag på jobb, og begynte å se for meg en fremtid med mer overskudd og bedre kondis! 


Jeg fikk meg ENDA en ny jobb, mye bedre! 


Og fikk så klart påfyll Remicade. Alt var fortsatt BRA. Formen var fin, og blodprøvene mine var fine. Jeg hadde ikke sendt inn noen betennelsesprøve siden jeg var i Tromsø, så det vet jeg ikke noe om. Men de mente her i Trondheim at jeg kjente kroppen min best selv, og så lenge jeg ikke føler noen betennelse var det ikke nødvendig å sende inn masse prøver. Helt ok, er ikke så kult å ta prøvene!

Oktober


Syklet tur for første gang på over 2 år... Herregud så tungt det var, men umåtelig stolt av meg selv!

Jeg ramla også ned trappa hjemme og ble sykemeldt i ei uke... Ingen bilder å vise til den hendelsen, men syntes det var verdt å nevne at jeg faktisk ble sykemledt av en ulykke, og ikke av sykdommen!


Men jeg er fortsatt SuperWoman med eget kostyme!

November
startet jeg i ny jobb...og ble dermed syk! Alt som kan nevner, forkjølelse, halsbetennelse, hodeverk, dårlig mage, og ny forkjølelse. Jeg var konstat syk resten av 2011! Det første til utsettelse av Remicadepåfyllet i nesten 2 uker, men det gikk bra fordet.

 
Fikk påfyllet mitt til slutt, og reagerte for første gangen på plasteret i Trondheim.
Trønderplaster er dermed ikke noe bedre enn plasteret i Tromsø... Men dette er fortsatt bare bagatell med tanke på at jeg fremdeles er helt frisk!

Desember

Resten av året var jeg veldig sliten og syk! Men jobber som en helt, og nå begynner kroppen å venne seg til alle basseluskene i barnehagen. Jeg stooor trives, og i slutten av januar 2012 skal jeg ha siste dose Remicade, før jeg skal bli medisinfri!!

Det var faktisk litt gøy å se gjennom hele året på bloggen slik, når jeg først tenkte på det virket det ikke som så veldig lenge siden. Men når jeg leser hvordan jeg hadde det i januar for et år siden, merker jeg enda bedre hvor godt jeg har det nå! La oss bare håpe det fortsetter slik når jeg slutter på medisiner også... =) 

GI Monitor

Hehe, endelig følger jeg med trendene og har fått meg en "smart phone". Hvilken ny verden som har åpnet seg for meg nå, hvordan klarte vi oss før vi fikk Apper?? 

Vell, mye rart og tull kan man få kjøpt til disse telefonene, for ikke å snakke om de livsfarlige og økonomisk ruinerende smurfebærene... Men noe som virkelig er smart å ha på min smart phone er denne:

Dette er en app som er laget av en mann med Colitt i USA... Han så sitt eget behov for en enkel måte å overvåke sykdommen sin på, og fant heldigvis ut at han ville dele den med resten av verden!

Via denne appen legger jeg inn hva jeg spiser, når jeg går på do og hvordan "resultatet" var, smertenivå, stressnivå, medisinoversikt med mer. Her kan jeg også skrive inn spørsmål jeg har til legen, og så er det enkelt å føre på svar under hvert spørsmål mens jeg er på sykehuset, og dermed har jeg lagret alt og kan sjekke det senere når jeg ikke husker. 


 

Appen lager automatisk en gjennomsnittsskår ut fra verdiene jeg legger inn. Jeg får dermed en "MyQOL", som jeg tolker som My Cool, og sier noe om generell form. Jeg kan gå inn på "My Chart" og se en grafisk oversikt over siste uke, måned, halvår eller år. Det er denne jeg virkelig synes er gøy! Når "MyQOL" er lav, er alltid stress nivå eller toalettfrekvensen høy. Selv om jeg bare har brukt denne i 1 mnd nå ser jeg tydelig sammenhengen mellom måltidene og smertene. Det blir litt nerdete, men samtidig gøy å følge meg sin egen sykdom. I tillegg tror jeg at den kan minne deg på å ta medisiner! Nå tar jo ikke jeg noen hver dag og har dermed ikke aktivert den delen. Men inni mellom når jeg logger meg på popper det opp vindu som spør om jeg har husket alle medisinene mine i det siste. 

Puh, ble mye reklame dette her gitt, men jeg vil bare påengtere at jeg ikke har blitt bedt om å skrive dette eller påvirker på noen måte slik rosabloggerne blir sponset. Denne har jeg funnet selv, og fant den så verdifull at jeg bare måtte dele den med alle andre! Og du trenger ikke ha noen diagnose for å bruke den, den kan jo fint brukes av friske mennesker hvis dere har et ønske om å følge med på fordøyelsen... 

Samme fyren har foresten også laget en app for tømmeregimet før en koloskopiundersøkelse... Den har jeg ikke prøvd, men kan kanskje gjøre det litt enklere å få i seg all drikkedritten når man kan få leke seg med smart phonen sin samtidig?!

 

// Android Market. Bildene er linket

Åh, du hellige juletid...

... endelig er du over!

Ikke missforstå meg, jeg har hatt det kjempe koselig hele jula! Men huff så mye mat og snop. Og så mye fet mat, og mat i stooore mengder! Hele jula er jo egentlig styrt rundt spising. Og dette har virkelig ikke magen min likt. Den har hatt ufattelige humørsvingnigner. Fra å være helt normal på morgenen, til kraftig diare to timer senere, for så å være helt normal igjen. En del smerter innimellom rundene, og generelt ubehag. Jeg er 99% sikker på at dette bare er maten, så satser på at alt er tilbake til normalt igjen snart...


// tilfeldig søk på "julemat", google.com

Nytt år, nye muligheter. Planen nå er å starte på diett. Når jeg skal slutte på medisiner ønsker jeg å regulere magen min med kostholdet, så da må jeg bare starte utprøvingen snarest mulig. Gruer meg litt, kommer virkelig til å savne colaen min, men jeg har samtidig stor tro på at dette virkelig skal funke for meg, og gi meg en helt ny og bedre hverdag! 

Fortsettelse følger =)

Og foresten, godt nytt år til alle!! 

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits