juni 2010

MR-røntgen og kontrast from Hell!

Da har jeg vært på MR-røntgen! Det hele gikk egentlig veldig bra, over alle forventning egentlig... Helt til jeg kom hjem! Men jeg tar det i riktig rekkefølge da:

Slik ser en MR maskin ut. Ikke mye plass inni der nei!
I går -spiste jeg for siste gang middag. Jeg måtte fra da av faste til undersøkelsen slik at det ikke var noe mat i tarmene. 
12:00 -Møtte opp på MR-senteret og fylte ut skjema om at jeg ikke hadde jern i hjernene eller grå stær. (pluss litt mer som jeg ikke husker) Fikk utdelt en mugge med blank væske og masse isbiter og ett glass. Dette var kontrast-væske som jeg måtte drikke for at det skulle bli bra bilder av tynntarmen min. Den smakte ganske søtt, men luktet ingenting så gikk helt greit å drikke. Hjalp også at den var så kald av isbitene. 
Drakk til sammen tre slike glass.
Denne væsken funket slik at den trakk inn enda mer væske til tarmen, fra kroppsvevet. Tarmen min ble altså fylt med væske, slik at den skulle bli fylt og gi gode bilder.
13:00 -  Ble hentet inn til undersøkelsen. Fikk et bittelite rom hvor jeg kunne skifte og legg fra meg private ting. Rommet kunne låses og ta med nøkkelen. Jeg var godt forberedt siden jeg har tatt MR av hodet før, så jeg viste hva jeg ikke kunne ha på meg. Men jeg fikk jo den vanlige talen de sikkert sier ti ganger om dagen: Ta av ørepynt, ringer, klokke, hårpynt bukse med knapper eller glidelås, BH med spile og hekter, og alt annet med metall. Dette er fordi MR-maskinen er en stor magnet. Ikke så greit at den plutselig får tar i pynten i ørene da nei ;)
Jeg fikk veneflon i armen. Etter et par serier med bilder kom radiografen inn og satt et middel i veneflonen som roet ned tarmen. Til vanlig jobber jo tarmene konstant med mat og væske, men nå måtte de stå mest mulig i ro slik at de fikk detaljerte bilder. Dette middelet roet også ned musklene i øynene, så klarte ikke fokusere på en stund. Litt morsomt egentlig ;)
Etter enda en serie med bilder fikk jeg satt kontrast i veneflonen også, dette for at de skal kunne se ulike organer i forhold til tarmene. Dette middelet gikk direkte til munnslimhinnene, smakte whitesprite i munnen!! Ikke spesielt kult nei ;)
Etter enda en serie med bilder var jeg da ferdig, tror det tok kanskje ti min i maskinen... Jeg fikk også ligge med hoder i åpninga, så var ikke så ille selv om det er utrolig trangt der. Jeg måtte ligge på magen da, ikke så kult. Jeg liker generelt ikke å ligge på magen, og det var en rar følelse å kjenne kontrast-væsken romle rundt mot bordet =P Jeg ble også stroppet fast med noen plater over ryggen og rompa. Det gikk helt greit for min del, men skjønner utrolig godt at mange ikke liker dette!!

Slik ser bildene ut med oral kontrast-væske. 

ca 13:30 - var jeg ferdig og på vei hjem! Jeg hadde tenkt å ta bussen til byen, men har jo nettopp fått Lynet (bilen min) hjem fra verkstedet, så jeg kjørte. Og det er jeg utrooolig glad for! Jeg gikk direkte fra senteret til bilen og kjørte hjem. Og det var akkurat så jeg rakk hjem og på toalettet!!! 
Når kontrast-væsken jeg drakk har passert tynntarmen og kommet over i tykktarmen... Da får man en tykktarm full av bare væske! Dette skal da kommer ut. Og det går fort!! Så ca to timer etter at jeg startet å drikke kom alt ut igjen, fort!! Jeg er så ufattelig glad for at jeg ikke måtte stå å vente på bussen og sitte der, det hadde tatt mye lengre tid enn da jeg kjørte! Huff =P
Og sånn har resten av kvelden min gått altså. Må plutselig løpe på toalettet! 
Synes virkelig at de kunne opplyst bedre om denne virkningen av kontrasten!! Jeg sa det til en mann jeg snakket med på MR-senteret men har dysset det bare ned med at "NOEN kan bli LITT løse i magen". Tror aldri han har prøvd den drikka altså ;)
Men jeg har da lært noe; neste gang jeg skal ha tømming til kolonoscopi skal jeg drikke kontrast, det var myyye mer effektivt en de tømmingsmidlene jeg har prøvd ;)

Men da er det god trøst å komme hjem til de nydelige blomstene fra min kjære <3

Hanne

Det viktigste ved livet...


"Det viktigste ved liver er ikke hva som hender deg, 
men hva du gjør med det"
Norman Vincent Peale (1898 - 1993)Da er det over ett år siden jeg ble syk. Jeg har kommet i gang med jobbing i barnehage igjen, og tenker litt tilbake på dagene jeg hadde i fjor. De var tøffe altså. Jeg skjønner faktisk ikke hvordan jeg klarte å stå oppreist, og i alle fall ikke hvordan jeg kunne ta vare på barna. Men det gikk da, man klarer vel det man bestemmer seg for... ?

For selv om jeg ble syk og var mye dårlig i høst, så bestemte jeg meg for at jeg skulle klare 2. året på skolen. Jeg gjorde stort sett ikke annet enn å ligge hjemme på sofaen og lese pensum. Jeg hadde mye fravær og gikk glipp av mange forelesninger, men jeg oppdaterte meg alltid, for dette skulle jeg klare! Skulle ikke la sykdommen ødelegge for meg, jeg gjennomfører det jeg bestemmer meg for :)

Så nå har jeg tatt skoleferie, jeg har fullført skoleåret, har bestått i alle fag!!! :D Selv den eksamen jeg vurderte å levere blankt på fikk jeg D (3 i tallkarakter) så jeg er strååålende fornøyd :D Resten av resulatet ble to B'er (5 i tallkarakter) :D Kunne faktisk ikke blitt bedre!


Så, til tross for at livet av og til kan være kjipt og tøft, så hjelper det ikke å grave seg ned! Jeg har tunge dager, jeg klarer ikke alt jeg gjorde før, og det kan føles urettferdig og vanskelig til tider, men det viktigste med livet er ikke hva som hender, men hva du gjør med det. Man har ikke kontroll på hva som skjer, man må bare takle det på best mulig måte, så blir alt så bra til slutt :)

Det ordner seg alltid for snille piker ;)HaDa

Nå skal jeg slutte å spise!

Jeg faster!!
Det er noe dritt!!

I morgen skal jeg til MR-røntgen av tynntarmen min. Har tidligere skrevet at legene tror jeg har innsnevringer i tynntarmen, kort fortalt vil det si at betennelsen har bygget seg så kraftig opp et sted i tarmen at den rett og slett holder på å tettes igjen. Dette er jo helt klart ganske ugunstig når maten skal passere gjennom :P

Så, i morgen er det klart for undersøkelse, og til den kan jeg ikke ha mat i magen. De sier at jeg må faste de fire siste timene før undersøkelsen, men jeg har ganske treg tømming av magesekken, altså at maten bruker lengre tid enn normalt før det forlater magen... Jeg må jo derfor faste mye lengre for å være sikker på at undersøkelsen blir vellykket. Men, jeg skal klare fastinga uten problem altså, har hatt tarmtømming tidligere, noe som helt klart er myyye verre!!! ;)

Så derfor skal jeg ikke spise noe mer fra nå av!! Går jo egentlig greit da, det er jo kveld. Skal snart legge meg uansett :) Men syntes jeg måtte få sutre litt ;)

Jeg har time klokken 12 i morgen formiddag... Så jeg tenker å sove leeenge i morgen, sånn at jeg slipper å sitte oppe så lenge å vente og være sulten!

Gleder meg til jeg kan spise lunsj i morgen ;)
Hanne

6 mnd's jubileum

med kjæresten min <3Dette blir et skikkelig klissete og søtt innlegg, men det er bare fordi det er akkurat slik jeg føler meg ;)

I dag er det 6 mnd siden vi offisielt ble kjærester, og tida har gått utrolig fort! Vi ble kjent i fjor sommer, mens jeg lå hjemme hos mamma og bare var syk og dårlig. Han ble dermed kjent med meg på mitt aller dårligste, og han taklet det helt fint ;) Det var vel derfor jeg fortsatte å ha kontakt med han, og det er jeg ufattelig glad for!!!
Han har vært med meg på sykehuset og holdt meg i hånda mens de stakk meg, enda han ikke liker slikt!
Han er helt fantastisk, snill og god, får meg alltid til å føle meg bra :)


I ettermiddag ringte det på døra, noe det nesten aldri gjør hos meg. Er ikke alltid jeg gidder å åpne heller fordi det som oftest er barn som har ringt på feil dør... Men i dag er jeg glad for at jeg gjorde det; kjæresten min hadde sendt meg blomster og sjokolade!!! Han er jo bare verdens beste ;)

Nydelige blomster


Men tror det var noe galt med sjokoladen... eska er allerede tom ;)

Så uansett hvor tøft og tungt jeg har det med sykdommen, så har jeg det helt fantastisk med kjæresten min <3
Marius'min 
Hanne

Ingen kommentar... ;)God natt ;)
HaDa

KOSTHOLD

Hva skal jeg spise i dag?


Med IBD (Inflammatory bowel disease) er det ikke alltid lett å vite hva man skal, kan og burde spise. Det du tåler en dag, kan du bli skikkelig dårlig av neste dag. Det er også helt individuelt hva man tåler og ikke. Så det eneste man kan gjøre er å teste ut selv, prøve og feile og finne ut hva som funker best for en selv. 
Enkelt? 
Åhnei!! Når jeg blir dårlig en kveld/natt tenker jeg ofte hva jeg har spist. Men, man spiser jo utrolig mye forskjellig i løpet av en dag. Så hvordan kan man hvite akkurat hva det var som gjorde meg dårlig?
Men enkelte ting kan man da lære av andre. 
For eksempel fiber. Over alt leser og hører man at fiber er bra for kroppen, alle bør spise masse fiber fordi det får fart på fordøyelse. Jah hurra, jeg har allerede god nok fart altså. Trenger ikke mer!!
 

 

En annen ting er kunstig søtstoffer. Jeg har generelt alltid vært skeptisk til det, det kan jo ikke være sunt å tilføre masse kunstige stoffer i kroppen. Og at det er vanskelig for tarmen å fornøyde har jeg god tro på! Det brae med det er også at jeg kan drikke colaen min med god samvittighet, sukkerfri brus er ikke bra for mange min!


Melkeprodukter er det også mange "friske" som reagerer på. Melkesukkeret er veldig vanskelig for magesekken å fornøye. Da blir det sendt videre til tarmen, og fungerer da som fiber, som nevnt over: ikke noen god kombinasjon. 
Så min plan nå er:
å gjøre et forsøk på å holde meg unna fiber, kunstig søtstoff og melkeprodukter. Og jeg har faktisk aldri før hatt så lyst på skikkelig grovbrød med kald sjokolademelk =P  Men det er da en begynnelse. Jeg håper det kan bedre hverdagen litt, om det ikke har noen effekt på selve sykdommen kan det lette på symptomene. 
Så får vi se etterhvert om jeg finner andre ting jeg ikke tåler.
HaDa

FERIE!! - og luftveisinfeksjon
Endelig er det sommerferie!!!  
Eller, skoleferie... For jeg har jo ikke ferie i den forstand, nå er det tid for full jobbing slik at man har noe å leve av! Det er vel det som er sjarmen med å være student. Etter å ha slitt og strevd i 10 mnd kan man endelig få jobbe litt... Æsj =P Men, jeg skal da ha tre uker ferie i juli/august, så det blir nok bra. Og det er vel egentlig ikke noe problem å jobbe nå, for når jeg kommer hjem om ettermiddagen har jeg jo faktisk fri. Det er ikke noen oppgaver jeg må gjøre, eller noe pensum jeg burde lese. 

Så jeg starter likegodt ferien med luftveisinfeksjon!
Hva er vits med ferie hvis man ikke kan ligge hjemme å dra seg liksom? =P Sjøl om jeg egentlig ikke har mulighet til å ligge hjemme da... Men jeg tar egenmelding i morgen, så satser vi på at jeg blir frisk i helga og klar til å jobbe på mandag. Men akkurat nå surkler det hver gang jeg puster ut. Det er skikkelig ekkelt, og det får meg til å hoste uten at jeg klarer å hoste opp noe slim. Men jeg var hos legen og han lytta og sa at det ikke var noe alvorlig, bare en virusinfeksjon, så må bare la det gå over av seg selv. 
Det er da også litt godt å vite hvorfor jeg har vært så sliten og slapp de siste dagene, jeg har faktisk vært på vei til å bli sjuk, og ikke pga av sykdommen min. Vi kan jo faktisk blir "vanlig" sjuk som alle andre også =) 

Så nå skal jeg bare rydde litt her og pakke, så kjører jeg hjem til mamma og pappa i morgen og sutrer litt og får trøst. Det blir bra. Fiiin start på sommerferien =)

 
Hanne!

Kontroll på medisinsk dagenhet # 1

Da har jeg endelig vært på kontroll igjen. Avtalen forrige måned var at jeg skulle doble dosen Humira i 4 uker, og hvis ikke bedring skulle jeg få starte med Remicade... Jeg var veldig innstilt på Remicade, har virkelig ikke følt noen bedring, i det hele tatt!! Jeg har vært slapp, kvalm, sliten og trett, dårlig matlyst, magesmerter og mange toalettbesøk, særlig om natta.
Men, til min store overraskelse, og skuffelse, hadde betennelsesverdiene i tarmen min gått kjempe mye ned, mer enn halvvert faktisk. Så, uansett hvor dårlig jeg faktisk føler meg, skal jeg trappe ned Humira igjen til én dose a 40mg annen hver uke. Dette skal jeg gjøre i 4 nye uker, så skal der jo vurderes på nytt... Samme gamle visa.
Jeg er så lei nå!! Jeg hadde virkelig håpet på skikkelig behandling nå! Jeg har jo faktisk gått opp og ned konstant siden februar, men blir liksom aldri helt frisk. Og det som plager meg mest nå er vell at når jeg kommer tilbake om 4 uker er det ferietid... Hvor mye behandling kan jeg forvente å få da liksom?
Jaa jaa, jeg har i alle fall fått byttet Humira til sprøyter i stede for penn. Hvor hver penn jeg satte ble det bare vondere og vondere.
Pennen funket ved at man trykket på en utløserknapp som stakk nåla inn i magen og sprøytet inn medisinen. Men det gjorde det veldig fort, og det ble et enormt press i magen og veldig ubehagelig.
Med sprøyter er bakdelen at jeg selv må stikke inn nåla, veldig spent på hvordan jeg kommer til å klare det. Men det positive er at jeg selv bestemmer hastigheten på væsken som skal inn, og dermen kan kontrollere mer hvor vondt det skal gjøre.
Har funnet enda en video fra youtube som viser hvordan sprøyten setter. I et tidligere innlegg kan dere se bruk av penn.
Kort fortalt tror legen nå at jeg egentlig er "frisk" av crohns (man blir aldri frisk, har bare bedre perioder uten betennelse og symptomer) men at jeg nå har irritabel tarm, som også er en kjedelig diagnose fordi det bare betyr at tarmen ikke funker som den skal. Men det finnes ingen grunner eller behandlinger på det... Så, jeg skal til MR-røntgen av tynntarmen for å utelukke at jeg har noen innsnevringer der, også må jeg være nøye med hva jeg spise for å ikke irritere magen mer...
Jeg vet ikke helt om jeg tror på denne teorien da, vi får se på neste kontroll i begynnelsen av juli.
Hanne

Coca Cola

Da jeg ble syk i fjor sommer lå jeg stort sett bare hjemme på sofaen til mamma og drakk Cola. Fra før av var jeg jo glad i cola, men nå ble det faktisk en nødvendighet. Jeg var mye kvalm og hadde ingen matlyst, men Colaen hjalp til å dempe dette litt slik at jeg fikk i meg litt mat.

Den populære drikken ble oppfunnet i Atlanta av John S. Peberton i 1886. Opprinnelig var det en alkoholholdig drikk som kombinerte kokain og vin, kaldt Cocawine. Men da det ble alkoholforbud utviklet han det vi i dag kjenner som Coca Cola. Det sier da altså at navnet kommer av at det før i tiden innehold 9mg kokain per glass, men i 1903 ble det fjernet. Så når de i dag påstår at Coca Cola aldri har inneholdt kokain har de jo egentlig rett i det da, det var jo Cocawine!

The Coca Cola company produserer bare konsentrat, som selges til ulike tapperier og restauranter rundt om i verden. Oppskriften skal altså være hemmelig, det er bare noen betrodde medarbeidere som til enhver tid hver hva det nøyaktige innhodet er, hva som er "dem hemmelige ingrediensen" ;) Grunnen til dette skal være den økonomiske verdien. Men, vi lever da tross alt i 2010 og med dagens laberatorier er det ikke umulig å analysere hva drikken inneholder. Flere har også lekket i ulike artikler og dokumenter hva oppskriften er. De nøyaktige blandinsforholdene er imidlertid ikke så enkle å få til. Men, innholdet er egentlig det som interesserer meg mest: Sukker, Koffein, Fosforsyre, Natriumsitrat, Natriumbenzoat,

Altså:

Sukker: er visstnok en synd i dag, men kroppen trenger faktisk litt sukker!

Koffein: mange drikker jo mengder av kaffe.

Fosforsyre: er en syre, som faktisk også brukes til rensing av tenner før tannregulering settes på.

Natriumsitrat: Antioksidant, surhetsregulerende og antiklumpmiddel.

Natriumbenzoat: Konserveringsmiddel som finnes i store mengder i tyttebær og leverpostei.

 

Iiiiskald cola er det beste som fins i sommervarmen!

 

Da jeg var på sykehuset utpå høsten fortalte jeg dette, og svaret jeg fikk var overraskende; det var BRA at jeg drakk Cola, kontra annen brus!! Dette pga innholdet. De anbefalte meg å tilsette litt salt for å få i meg det også, men HALLO, man ødelegger da ikke Colaen!! ;)

 

 

 

Uansett, Cola er godt, og sunt for meg, så jeg fortsetter å nyte min Coca Cola!-HaDa-

Utmattelse...

I dette nummeret av medlemsbladet til Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer er temaet utmattelse og tretthet... Jeg følte det traff meg med én gang!! 
Her er ett utdrag av et intervju med en Crohn's-pasient: 


Jeg synes graden av utmattelse varierer, både med aktivitetnivå og sykdomsaktivitet. noen ganger kan jeg føle meg mørbanket i hele kroppen. Det er som om bena er tunge sandsekker som er vanvittig tunge å bevege. disse dagene er det vanskelig å være i aktivitet. andre ganger er jeg bare "sliten". Det å konstant være sliten er en belastning da selv ting du normalt ville ønsket å delta på og synes er givende og morsomt, blir et ork fordi du helst vil være hjemme og hvile. Det jeg har erfart i løpet av disse årene er at dersom jeg "presser meg for langt", og ikke tar hensyn til at jeg er sliten, blir sykdommen verre. 
Forebygge? Min erfaring sier at for meg er det viktig å hvile mye, sette av nok tid til dette hver dag!Jeg burde vel egentlig jobbet i dag siden det er en fridag, jeg trenger penger og alt det der, men jeg er ufattelig glad for at jeg tok meg fri. Det er midt i eksamenstida og jeg er utslitt. Det er vanskelig å godta for meg selv at jeg trenger å hvile. Jeg har lyst til å jobbe, jeg har lyst til å trene, og ikke minst har jeg lyst til å gjøre andre ting sammen med venner og klassen.. feire at vi snart har sommerferie. Men jeg orker bare ikke. 

Men, det jeg egentlig vil fram til med det innlegget her er at utmattelse er et minst like fremtredende symptom på sykdommen som magesmertene. Alle kan nok forstå at smerter og ubehag er slitsomt og fælt, men selv når magen min føles grei ut klarer jeg bare ikke alt jeg før klarte. Det er kjipt og vanskelig å godta selv, men det vanskeligste er vel egentlig at ikke andre og samfunnet kan godta det...

I dagens samfunn er det liksom ikke lov til å være sliten, alt skal man være med på og ting skal skje i fult tempo. 
Jeg blir sliten bare av å tenke på det :)Miss HaDa

Miss HaDa

29, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits