august 2012

Tilleggsplager - Smerter i muskler og ledd

Mange pasienter har symptomer utenfor tarmen (omtales som ekstraintestinale manifestasjoner) som ofte er knyttet til aktiviteten i tarmsykdommen. Det vanligste er symptomer fra ledd, øye og hud. Samtidig leversykdom kan forekomme. Pasienter med Crohns sykdom har også økt risiko for å utvikle beinskjørhet.
// kilde: LMF's brosjyre om innflamatoriske tarmsykdommer.

Symptomer som følge av sykdom i tarmen utarter seg forskjellig fra person til person. Hvordan man opplever sykdommen er helt individuelt. Siden denne bloggen handler om meg og mitt liv, vil jeg bare skrive om mine egne symptomer og det som plager meg.

Smerter i muskler og ledd.

Jeg er fortsatt sykemeldt jeg. Jobber fire dager i uka, eller 80%. Jeg hadde en plan om å starte i 100% fra denne uka, men slik ble det da ikke. Jeg kjenner at jeg fortsatt har behov for den ene "fridagen" midt i uka for å hente mer krefter. Jeg har helt siden siste sykdomsforverring hatt skikkelige smerter i beina! Er det ikke vondt i magen, er det vondt i beina, og smerter tærer virkelig på kreftene, om noen ikke visste det.

Noen ganger kjennes det som voksesmerter jeg hadde som barn. Disse sitter i anklene og leggene, og om jeg ikke tar paracet sprer det seg helt opp i hofta og verker så mye at jeg griner i søvne. Ander ganger, gjerne etter en dag på jobb, verker det i hele fotbladet og anklene. Da vil jeg bare legge med ned med beina høyt og ikke røre meg. Og etter en liten handletur på byggevareforetninger har jeg skikkelig leddsmerter i stortåleddene. Jeg er aldri særlig hoven, men smertene er virkelige uansett.  

Jeg har nevnt dette på sykehuset, i håp om at de skulle ha noen svar til meg. Men der følte jeg meg helt oversett. Gikk dermed til fastlegen min, som var skeptisk til at det skulle være noe leddgiktsmerter siden jeg går på Remicade (som er en medisin mot leddgikt), men han henviste meg i alle fall til reumatologisk avdeling for utredelse. Så nå må jeg bare vente på ventetida...

Jeg har lest og hørt om mange med IBD som opplever uspesifiserte smerter fra muskler og ledd. Disse har ingen kjent årsak, eller behandling. Og jeg håååper for alt på jord at jeg ikke bare har det, for jeg har behov for å få gjort noe med disse smertene. Men jeg hååÅper også at jeg ikke har leddgikt, så klart! Men det vil kanskje være lettere å kontrollere med andre medisiner? 

Er det noen lesere som har erfaringer med slike smerter/leddgikt, og som kanskje vil dele litt erfaringer med meg? Kommenter, eller send meg gjerne en mail på misshada@live.no.

 

Flere av plagene mine finner du under katergorien Tilleggsplager.

What doesn't kill you...

...makes you stronger!

 Tusen takk for kommentarer, jeg må helt klart fortsette å blogge når jeg vet at folk faktisk leser bloggen min. Jeg har mange ideer og ting å skrive om, men mangler litt tid og motivasjon til å skrive det ned akkurat nå, men det kommer. Jeg lover!

 

 I dag var jeg og kjæresten ute og lørdagshandlet litt. Og denne gangen er det faktisk han som er syk og dårlig, han ble sliten før jeg var halvferdig med shoppinga, og ville bare dra hjem. Og det var en virkelig rar følelse! Jeg har faktisk kommet meg så raskt igjen nå at jeg har glemt litt hvor slapp og dårlig jeg var for bare noen måneder siden. Det er nesten litt vanskelig å forestille meg det nå, og jeg kjenner hvor godt jeg har kommet meg etter det lille tilbakeslaget jeg fikk. Nå er jeg klar for å legge nye planer, og fortsett livet med Crohns, for når det ikke tar livet av deg gjør det deg sterkere! Sånn er det bare.

Hvem er du?

Hey bloggen! For jeg har jo en blogg ja, den hadde jeg nesten glemt. Eller det er feil, jeg har ikke glemt den, har bare ikke prioritert den! For siden vi overtok huset i juli har det kun gått i flytting og oppussing her. All tid som ikke har blitt brukt til å male lister, male vegger, male vinduskarmer og male skoskap har blitt benyttet på sofan for oppladding til mer maling. Jeg er _lei_ av å male nå! (Men jeg har snart min egen walk-in garderobe med mange skohyller, så da orker jeg litt til ;)

 


Ellers har magen min det bra. Jeg har fått tre doser Remicade siden oppstarten igjen, og jeg merket umiddelbar effekt! Har ikke fått sendt inn noen calprotectinprøver, men jeg har null smerter, og null diare. Går på do som normalt en gang om dagen/annehver dag. Man kan vel ikke ønske noe mer? Jeg har også vært masse på jobb, til uka er jeg oppe i 80% jobb og skal jobbe 4 dager i uka i to uker. Så skal jeg være 100% friskmeldt, full av energi og klar til å jobbe masse masse!

 

Men tilbake til overskriften, hvem er du? For selv om jeg ikke har skrevet noen ting her på over 1 måned, har jeg likvell mange ulike lesere hver dag, og maaange sidevisninger. Så hvem er du som gidder å klikke deg inn på bloggen min hver dag uten at jeg skriver noe? Kommenter gjerne hvem du er og hvorfor du leser bloggen min, da blir jeg så glad! =)

Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits