desember 2010

Remicade

Hva er Remicade?
Remicade er et legemiddel som ofte kalles for "biologisk" fordi det er fremstilt av biologiske materialer. Remicade er et antistoff som blokkerer et protein i kroppen, TNF-alfa.

Hva er TNF-alfa?
TNF-alfa er et protein som blir dannet i hvite blodceller, og er sentralt i arbeidet til immunforsvaret vårt når kroppen blir angrepet av mikroorganismer eller fremmede stoffer, som influensa. TNF-alfa bidrar til at betennelsesområdet blir angrepet og man blir varm, får feber og vondt og kan bli hoven og rød. Det er altså det som skjer i magen min, tarmene mine får betennelser, fordi TNF-alfa angriper, men uten at det er noen mikroorganismer der å angripe. Foreløbig er det ingen som vet hvorfor dette skjer.

Når TNF-alfa proteinet blir blokkert vil betennelsesprosessen opphøre!! HURRA!! Men baksiden ved dette er at immunforsvaret svekkes i samme slengen, og det er større sjanse for å bli angrepet av selv de minste sykdommene.

Men jeg velger å overse dette!! Ved å være flink med hygienen og ta mine forhåndsregler mot å bli syk, så foretrekker jeg helt klart det hvis det betyr at magen min kan bli bedre =)

Hvordan tar man Remicade?
Remicade er en intravenøs behandling, den settes rett i blodbanen via en veneflon i armen:

Jeg hater nåler og stikking, når det skal gjøres på meg selv!! Så etter blodprøven tidlig på morgenen begynte de på stikkeprosessen for å finne en god nok blodåre på meg. Det er nemlig ikke så enkelt! Etter 4 bom traff de da endelig, på undersiden av armen! Så slik satt jeg da. Hele injeseringa foregår over to timer. Og slik må man bare sitte... Væsken har romtemperatur og henger på et stativ og blir ikke akkurat varmere av det, så man blir rimelig raskt veeeldig kald! Så neste gang skal jeg ta med meg teppe!

Etter injeseringa må jeg vente i to timer til, for å bli overvåket i tilfelle farlige bivirkninger. Men tenk det, denne gangen har jeg heller INGEN bivirkninger av medisinen!!!! Jeg har ikke merket noen ting av noe av alt jeg har prøvd dette året! Det eneste er at jeg har fått matlyst av kortison-steroidene, men det kan da ikke kalles en bivirkning.

Og slik så jeg da ut dagen etter!! Ble skikkelig blå der veneflonen hadde sittet, samt at jeg ble blå og hoven der de hadde bommet ved håndleddet. Men det vises nesten ikke på dette bildet i forhold til den største blåflekken =P I dag, endelig, 10 dager etter  er det bare jeg som ser at det har vært noe der!

Når blir jeg frisk?
Som nevnt tidligere blir jeg aldri frisk, Crohns er en kronisk sykdom. Men jeg skal ha flere behandlinger med Remicade, og det vil da KANSKJE kunne blokkere TNF-alfa så pass at betennelsen opphøres. De jeg har snakket med som har prøvd Remicade før lever så og si normalt. De har noen få dager med smerter og litt dårlig i magen, men det har ikke kunne sammenlignes med tidligere. Og jeg merker allerede virkningen!! Jeg har den siste uka hatt minimalt med smerter! Ikke oppblåst eller uvel! Har heller ikke vært spesielt dårlig i magen. Så dette har jeg virkelig tro på! Det er så deilig å endelig kanskje bli frisk, og at jeg kanskje kan leve frisk leeeenge før sykdommen blusser opp igjen =D (Men jeg er fortsatt veldig trøtt da, som også kan komme av medisinen, ikke godt å vite)

Neste injeksjon skal jeg ha i romjula, fire uker etter første. Dette skal jeg fortsette med til jeg og legene ser at jeg er helt "frisk" før jeg stopper, så usikkert på hvor mange ganger til jeg må stikkes og se slik ut =P  Men igjen, det e så absolutt verdt det!!!

Snart-frisk-jule-klem fra Hanne

 

(Kilder: http://www.sop.no/ og www.remicade.no)

Dette er jul!!

 

De har ødelagt den koselige colareklamen i år jo, det er jo dette som virkelig gir julestemning!

Må man tro på nissen for å få julegave??

Kontroll på medisinsk dagenhet # 6

I dag er det 1. desember og adventstida er i full gang. snart er det jul, og jeg gleder meg kjempe, kjempe mye!! Både fordi jeg skal ha fri fra skole og praksis, jeg skal hjem til mamma og pappa, OG jeg skal feire hele jula og nyttår sammen med verdens beste kjæreste!! =D

MEN, i år satser vi alt på at mitt største ønske skal gå i oppfyllelse, en jul uten magesmerter eller ubehag =D

 

Mandag, 29. november var jeg på sykehuset på kontroll igjen. Siden sist når vi trodde at jeg var i remisjon, "frisk",

så har jeg jo blitt dårlig igjen. Jeg er utrolig lei, føler ikke at sprøytene virker på meg. Selv om de gjør betennelsesverdiene lave og lindrer symptomene en del, så har jeg hatt alt for svingende form og verdier denne vinteren til at jeg tror den funker. Legene har derimot vært overbevist om at "litt til" ville gjøre susen. Men heldigvis var de enige med meg på mandag!!!!!! =D

Så, da startet jeg på min første dose Remicade. Kan skrive mer detaljer hva det er senere, men det er intravenøs behandling. Jeg måtte sitte på sykehuset og fikk det via ei nål i armen. Selve injeksjonen varte i to timer, så måtte jeg vent ei to timer etterpå for å overvåkes for evt. bivirkninger.

Jeg var sykt nervøs!! Det er ganske mye skumle bivirkninger på denne, og siden den settes rett i blodet syntes jeg det var litt skummelt. Jeg hadde absolutt ikke lyst til å starte på denne behandlingen, det er liksom siste utvei. De fleste som får den har vært syk i mange år, jeg har så vidt bikket ett-årsjubileet... Men om det kan gjøre meg frisk, så er jeg bare glad til!!

Foreløbig har jeg ingen bivirkninger. Det har gått to dager, og om det er psykisk eller ikke så har jeg ikke hatt vondt i magen i det hele tatt siden mandag... HURRA =D

 

Så, kanskje på tide å begynne å tro på julenissen, eller? ;)
Miss HaDa

Miss HaDa

26, Trondheim

Hei, jeg heter Hanne og jeg går mye på do! Dette er en blogg om livet mitt og hvordan det er å være kronisk syk. Jeg fikk diagnosene Morbus Crohn (tarmbetennelse) i 2009, og IBD-relatert artritt (leddgikt) i 2012, og lærer fremdeles hvordan jeg best kan takle dem i hverdagen. Det ønsker jeg å dele her, for å gi innsikt og forståelse. Jeg skriver om oppturer, nedturer og oppdaterende småprat. I tillegg til oppdateringer på medisinfronten og om undersøkelser og kontroller på sykehuset.

leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits